RÓZSAKERESZT ÉS ALKÉMIA
– 2017/04/12 SZERDA 17:30- 19:00 –  jegyvásárlás: itt

Az Isteni Bölcsesség – Isteni Természet. A Rózsakeresztes Kiáltványok üzenete a tizenhetedik század képi nyelvén alcímű kiállítás  –  eredeti könyvekre, kéziratokra valamint a kapcsolódó információs panelekre épül. A bemutatott  illusztrációkat részben olyan művészek és gondolkodók köre készítette, akiket Rózsakeresztes Kiáltványok közvetlenül inspiráltak; részben pedig olyan képeket jelenít meg, amelyek kifejezik a kapcsolatot Isten és a természet, a makro- és mikrokozmosz között: Heinrich Khunrath, Daniel Mögling, Stephan Michelspacher, Robert Fludd és Michael Maier.

***

A középkori rózsakeresztes kiáltványok háttere bepillantást enged a XVII. század eleji valóságba. A reformáció lutheri kezdete után vagyunk időben 100 évvel, és a röviddel a 30 éves háború kezdete előtt. A kiáltványok nyelvezte és szimbolikájának megfejtése mély üzenetet hordoz a ma embere számára is.
A Fama Fraternitatis eme sorokkal kezdődik:
„A bölcsesség, mondja Salamon, az ember számára felmérhetetlen kincs, mert az isteni erő lélegzete és a Mindenható dicsőségének egy sugara, az Örök Világosság fényessége, az isteni hatalom tiszta tükre és jóságának képe. Az embereket tisztességre, belátásra, kegyességre és erőre tanítja. Megérti a rejtett szavakat, és tudja, hogyan kell titkokat megfejteni.”
E rövid idézetből is érzékelhető, hogy a megfogalmazott gondolatok művészi érzékkel vannak szavakba öntve. És e szavak ugyanúgy szólnak a mának, mint a XVII. század gondolkodóinak. Legfeljebb kissé le kell a port törölni e régies stílusról.
Az előadást követően tárlatvezetésre kerül sor az amszterdami Ritman Könyvtár április 20-ig látható kiállításán.

Házigazdáink:
Uzsoki András – Lectorium Rosicrucianum,
Nagy Gábor – Aquarius Alapítvány

A tárlatvezetésen az ISTENI BÖLCSESSÉG – ISTENI TERMÉSZET című kiállítást tekintheted meg.

Helyszín:  Országos Széchényi Könyvtár (1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.) 

A kiállítást kísérő tárlatvezetésekről folyamatosan tájékoztatunk:
http://aquariuskincsei.hu/esemeny/tarlatvezetesek-beszelgetesekkel/

 

Hozzászólás