A RÓZSAKERESZTES KIÁLTVÁNYOK ÜZENETE A XVII. SZÁZAD KÉPI NYELVÉN

„A bölcsesség felmérhetetlen kincs, mert ő az isteni erő lélegzete és a Mindenható dicsőségének egy sugara; az örök világosság fényessége, az isteni hatalom tiszta tükre és jóságának képe”
Confessio Fraternitatis (1615)

A Ritman Library művelődéstörténeti kiállítása az Országos Széchényi Könyvtárban

Ezt az utazó kiállítás a Ritman könyvtár és a Nemzetközi Rózsakereszt Alapítvány kezdeményezésére jött létre, azzal a céllal, hogy emléket állítson a Rózsakeresztes Kiáltványoknak negyedik centenáriumuk alakalmából.

A XVII. századi Németországban megjelent vizuális anyagok rendkívül széles skálájára összpontosít. Ezeket az illusztrációkat részben olyan művészek és gondolkodók köre készítette, akiket Rózsakeresztes Kiáltványok közvetlenül inspiráltak; részben pedig olyan képeket jelenít meg, amelyek kifejezik a kapcsolatot Isten és a természet, a makro- és mikrokozmosz között.

A képek számos szerző műveiben szerepeltek: Heinrich Khunrath, Daniel Mögling, Stephan Michelspacher, Robert Fludd és Michael Mayer. Maguk a könyvek és kéziratok különböző helyeken jelentek meg: Hanau, Frankfurt, Augsburg és Oppenheim. Valószínűleg nem véletlen, hogy e művek többsége 1616 és 1618 között látott napvilágot, a Rózsakeresztes Kiáltványokat követően.

Ez, a hatodik állomásként megrendezett kiállítás a Ritman Könyvtár, a Center for the History of Hermetic Philosophy (Hermetikus Filozófiatörténet Tanszék, Amszterdami Egyetem), a Kulturális Ikonológia és Szemiográfia Kutatócsoport (Szegedi Tudományegyetem) és az Aquarius Kulturális Alapítvány együttműködésének eredményeként jött létre.

A kiállítás 2017.02.20. és 2017.04.20 között (keddtől-szombatig) látogatható az Országos Széchényi Könyvtárban (1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.).
Belépőjegyek a helyszínen válthatók – 800 forintos áron.

A kiállítás tárlatvezetéssel is megtekinthető, amit hetente más meghívott előadó tart.
Információ a tárlatvezetésekről 

Bővebb látogatói információ: www.oszk.hu