A konferencia a Ritman Library „Isteni bölcsesség – Isteni természet. A Rózsakeresztes Kiáltványok üzenete a tizenhetedik század képi nyelvén” című kiállítása alkalmából kerül megrendezésre. Ez a vizuális nyelv különösen tükröződik a kora 17. századi Németországban megjelent kivételes számú nyomtatványban.  Ezek egyrészt a Tübingeni-kör közvetlen környezetből származnak, és a Rózsakeresztes Kiáltványok szellemiségét tükrözik; részben pedig olyan művészeti alkotásokról van szó, amelyek kifejezik a kapcsolatot Isten és a Természet, a makrokozmosz és mikrokozmosz között. A konferencia olyan gondolkodók körére fókuszál, mint: Johannes Reuchlin, Heinrich Khunrath, Daniel Mögling, Stephan Michelspacher, Robert Fludd, Michael Maier, Jan Amos Comenius és John Dee.

Az előadók a korszak és a hermetikus hagyományhoz köthető szellemi jelenségek elismert kutatói. Ezen a konferencián az a céljuk, hogy a hallgatóságnak bemutassák azt a bölcsességet, amelyet ezek az „ikonotextusok” tartalmaznak, amely általuk megjelenik. Valamint szeretnék, hogy az érdeklődő közönség is bepillantást nyerhessen a kérdéskörbe, és megismerhesse a legfrissebb tudományos eredményeket.

A konferencia Keserű Bálint professzor úr előtt is tiszteletet tesz, aki iskolateremtő munkásságával sokat tett azért, hogy e szellemi áramlatok magyarországi, és közép-kelet európai hatását megértsük, valamint ezek jelentősége a nemzetközi tudományos életben elismerté váljon.

Jegyvásárlás: itt

Program: 

Hamvas Endre Ádám – Gál Ferenc Főiskola
Megjegyzések a „hermetikus tradíció” értelmezésének problémájához

Almási Gábor – MTA-ELTE Humanizmus Kelet-Közép-Európában Lendület Kutatócsoport
Johann Reuchlin és a Kabbala

Szentpéteri Márton Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Arcelogia spagirica: a paracelzuszi elemtan Alsted trinitárius ismeretelméletében

Peter Forshaw Center for the History of Hermetic Philosophy, University of Amsterdam
Heinrich Khunrath and his Amphitheatre of eternal wisdom

Esther Ritman Bibliotheca Philosophica Hermetica | The Ritman Library, Amsterdam
The greatness of the human mind

Fazekas Sándor   Kaposvári Egyetem
Michael Maier Atalanta fugiens és Symbola Aureae Mensae című munkái

Magdolna Veres Szegedi Tudományegyetem
Comenius pánszofizmusa: Minden Bölcsesség mindenkinek

Szőnyi György Endre Szegedi Tudományegyetem; Közép-európai Egyetem, Budapest
John Dee és a rózsakeresztes hagyomány

Moderátor: Kutsera Róbert – Aquarius Kulturális Alapítvány

Részletes program megtekinthető : itt

Az angol nyelvű előadásokhoz szinkrontolmácsolást biztosítunk.

A jegyek megvásárlására csak előzetesen van lehetőség a honlapunkon keresztül – a terem befogadóképességének mértékéig, vagy 2017. február 14. keddig.
Jegyvásárlás: itt

A konferencia után a kapcsolódó ISTENI BÖLCSESSÉG – ISTENI TERMÉSZET (A Rózsakeresztes Kiáltványok üzenete a tizenhetedik század képi nyelvén) kiállítás ingyenes megtekinthető 19:00 óráig.