…A csend önmagában kihívás. A csend erőpróba. A csend húsbavágó….
Az elcsendesedés az elmagányosodás. A csend hideg. A csend végtelenül üres.

A csend végtelenül gazdag.

A csend önmagában lehetőség és feladat is egyben.
A csendben nem mutatkozik a megszokott ritmusa a ki és belégzésnek.
A csendben nem öltenek alakot, verbális alakzatokban életünk történései.
A csendben az elmozdulás helyett, az egy helyben állás, a veszteglés vár ránk.

A veszteglés azonban egyfajta érés, formálódás. Titka a valamikori elvesztésében, elhagyásában, az attól való elmaradásban rejlik. Az új a szükség által, a szükségben születik. A cselekvés ezután új irányt és minőséget vesz fel.

A csenden való áthaladás során olyan érzések, gondolatok tudnak megszólítani minket, amelyek különben nem, vagy csak alig érzékelhetőek számunkra.

A csendben álló számára a csend idővel gazdag, dinamikus és élettel teli lesz. A léptékek megváltoznak, a súlypontok áthelyeződnek. Az ismerős részletek új értelmet nyernek, új összefüggések, új látómezők, horizontok tárulnak fel.

Valamit elhagysz az egészen másért, az ismeretlenért.
Ezt a folyamatot szeretnénk végigjárni a résztvevőkkel.

PROGRAMOK:

Programjainkat 12 év felettieknek ajánljuk!

Péntek (23-a) 17 órától:
Péntek estét a ráhangolódásra szeretnénk szánni. A csodálatos helyszín számtalan inspiráló lehetőséget kínál a csendbe való megérkezésre. Emellett a programok során is szeretnénk elhagyni a rohanó világ zajait és közelíteni a csend belső nyugalmához.

Péntek esti programok:

Tisztulás és töltődés az 5 őselemmel.

Szépen zengő pelikán madár

A péntek esti labirintusjárás szervesen kapcsolódik a csendtánchoz és a „Szépen zengő pelikán madár” című meséhez.

A tánc által a testünkbe és a mese által a belső világunkba érkezve léphetünk be a labirintusba, hogy ott megtaláljuk a mese szereplők megfelelőit a saját folyamatainkban és meghallhassuk magunkban a pelikán madár szépen szóló hangját. Azt a hangot, mely minket újra fiatallá tesz, azaz eredeti feladatunkkal összekapcsol, megbékít a jelenünkkel és továbblendít az életünkben.

Péntektől szombat estig látogatható programok:

A haiku egy ősi japán versforma, mely az utóbbi száz évben gyökeret vert a nyugati irodalomban is. A minimalizmus jegyében született, ám sokféle asszociációs lehetőséget nyújtó költemények mindössze három sorból és 17 szótagból állnak (5-7-5 bontásban).

A kiállításon szereplő 17 haikut („szótagot”) címek és fényképek egészítik ki – nem is annyira magyarázzák, hanem inkább gazdagítják a jelentésüket. A fényképek egyenrangúak a szövegekkel, kiállítva együtt válnak meditatív tárgyakká és szakrális jellegű helyszínné.

A haikuk „pillanatfelvételek”, de a láthatón keresztül a láthatatlant, a pillanaton keresztül az örökkévalót, a parányin keresztül a mérhetetlen nagyságot villantják fel. A Csendből születtek. Az visszhangzik bennük – és a kiállítás látogatóiban.

A tudatunk azon dolgozik, hogy nap mint nap újraalkossa számunkra a világ ismert, mégis folyton változó képét bennünk. Eközben, valahol mélyen, mindig tudatában vagyunk annak, hogy e képek csakis azért fontosak számunkra, mert e világ mélyen rejlő központi elvével hoznak kapcsolatba minket.

A képek révén, önmagukban éljük át az összekapcsolódást, valahányszor képesek vagyunk átengedni magunkat e találkozás misztériumának. Az ilyen kivételes pillanatokban felsejlik egy út, az erény Örök útja számunkra.

Szombat (24-e):
A szombati napon szeretnénk teret teremteni arra, hogy megérkezzünk a csend világába. A külső csend nyugalmában inspirálni szeretnénk a belső csend megélésére. A programok során közösen is elmerülhetünk a csend világában, és lehetőség lesz az egyéni elmélyülésre is. Mindenki önmaga alakíthatja, hogy milyen módon vesz részt ebben az izgalmas utazásban.

Szombati programok:

A programra azokat a korán kelőket várjuk, akik szeretnék közös mozgással indítani a napot.

Szombaton egész nap látogatható programok:

Egy csendes zug rejtekén színes lapkákból rakunk ki szebbnél-szebb képeket.

A Színvilág egy csodálatos játékgyűjtemény! A szépség titkát fokozatosan fedik fel a játékosok. Minden lapkán két olyan szín szerepel, amelyek színtani szabályok szerint párt képeznek. A játék során e lapkákat azonos színű oldalaikkal kell illeszteni. A játékosok egyaránt hagyatkozhatnak a színérzékükre és a logikára, mert itt minden összefügg!

A játékot lehet kisebb-nagyobb társasággal, vagy akár egyedül is játszani. A legmagasabb szintű feladványok rendkívüli kihívást rejtenek! Ugyanakkor néhány ősi, szakrális jelképrendszerrel is izgalmas párhuzamokat mutatnak. A feladatok közt szerepel például a zodiákus 12 csillagképe, a kínai Ji king, és Pithagorasz tetraktysza.

Kipróbáljuk, milyen alkotni a magunk csendességében, befelé figyelve.

Természetes és egyszerű alapanyagokból, (kőből, fémből és agyagból) formát választunk a csendünknek, hogy a szellemi élmények mellé egy kis fizikai emléket is megőrizhessünk e napról.

A program helyszíne, a Pelikán Konferenciahely, csodálatos természeti környezetben helyezkedik el.

Ha sétálunk sok mindennel találkozhatunk – emberekkel, helyekkel, egy érdekes gondolattal, meglátással. Elmerülhetünk a falevelek susogásában, figyelhetjük a tavak hullámzását, a virágok pompázását, vagy esetleg zegzugos ösvényen kalandozhatunk - közben, akár észrevétlenül is, közelebb kerülünk a bennünk rejlő csend világához.

Válogatott spirituális irodalommal készülünk az olvasni szeretők számára.

Ha megérintettek az események és szeretnéd papírra vetni a gondolataidat – önmagadnak vagy mások számára is – az alkotóműhelyben biztosítunk hozzá eszközöket.

Egy különlegesen szép pelikán szobor körül, az Arany Rózsakereszt Szellemi Iskolájának templomának előterében, teljes csendben megélt meditációra lesz lehetőség.

Lehetőség arra, hogy saját belső világában elmerülve, belső kérdéseivel mélyebben foglalkozhasson az egyén.

Ízletes teáinkkal várjuk a harmonikus íz- és illataromák kedvelőit.

 

Szombati vezetett programok 9:30-tól:

A Csendparkra és egymásra hangolódás, csendülés (vagy csend-állás) a felső tó körül, diszkrét zenei aláfestéssel.

Cél: nyitott odafigyelés a környezetre és a csoport többi tagjára.

A hétköznapok nyüzsgését, gondjait, feszültségeit letesszük egy időre, és belépünk egy csendes, szemlélődő, de nem passzív állapotba.

"A csend életre kel"

Csendkórus: mozgásóra Bothmer gyakorlatokkal és játékkal.

A foglalkozás lényege a kórusban énekléshez hasonló. Talán énekeltetek már kórusban és ti is megéltétek, ahogy egy hanggá olvad össze az énekkar tagjainak hangja. Mintha az "EGY" énekelne. Arra vállalkozunk, hogy mindezt mozgásban valósítjuk meg.

RituálTánc mozgásmeditáció.

A RituálTánc alapvetően szabad, önkifejező táncra épülő mozgásmeditációs rendszer. A táncmeditációk témái az őselemekhez és az állatövi jegyekhez tartozó archetípusokhoz kapcsolódnak. A mozgást és a ráhangolódást segítik a jó zenék, a különböző, a témákhoz kapcsolódó mozgásgyakorlatok és a belső, felmerülő képek, érzések.

Egy vezetett meditációra hívlak titeket, melyben a hangok világából a csendbe utazunk.

A különleges hangzású hang dob hangjai indítanak el, majd az egyre hosszabbodó szünetek vezetnek a csendbe. Az éter elem, az ötödik elem segítségével jutunk el a szünetek világába.

Miből áll a zene? Csak hangokból?

Képzeljünk el egy megszakítások nélküli hangáradatot és rögtön rájövünk, hogy milyen nagy szerepe van a szüneteknek. A csend pillanatai teszik élvezhetővé a zenét. Csöndben tudunk-e maradni, ha a külvilág hangjai elhalnak körülöttünk? Meg tudjuk-e állítani a gondolataink áramlását a fejünkben?

A szombat esti labirintusjárás különlegessége a nagygong vibrációval áthatott belső elmélyülés lehetősége a Csendparkban megéltek megkoronázásaként.

A labirintus köreit róva a gong rezdüléseinek hullámain utazunk egyre beljebb és beljebb lelkünk legmélyebb csendjébe, hogy a középpontban újjászülessünk, és új emberként térjünk vissza a mikrokozmikus labirintusunkból a hétköznapi világba.

Csendes elmélyülés lehetősége a templomi erőtérben.

Kérés: A Csendparkban nagyon fontos lesz az egymásra és önmagunkra szánt figyelem. Ezt leginkább csendes környezetben lehet megtenni. Ezért szeretnénk kérni mindenkit, hogy támogassa azzal is a megfelelő légkör kialakulását, hogy csak az arra kijelölt alkalmakkor és helyszínen (infó pult) beszél.

A résztvevőknek azt javasoljuk, hogy a teljes programon vegyenek részt – pénteken 17 órától szombat estig -, vagy legkésőbb szombat délelőtt csatlakozzanak.

A teljes programhoz kattints ide!

Szállást és vegetáriánus étkezést biztosít az Arany Rózsakereszt Szellemi Iskola Konferenciahelye. 2528 Úny, Pelikán Konferenciahely. A falu közepéről induló, Kossuth Lajos utca legvégén. Térkép megtekintéséhez kattints ide!

CSENDPARK RÉSZVÉTELI DÍJAI:

Teljes program jegy (szállással):
Aki a teljes programon részt vesz 1 éjszakai szállást ajándékba kap!

Teljes árú jegy: 6 000 Ft
Diák/nyugdíjas jegy: 3000 Ft
Családi jegy (1 felnőtt és egy 12 éven felüli gyermek): 8000 Ft

Az összeg tartalmazza a programokon való részvételt és két napra a négyszeri vegetáriánus étkezést.

Külön pénteki vagy csak szombati részvétel is választható.

Szombati program jegy:
Teljes árú: 3 000 Ft
Diák/nyugdíjas: 1500 Ft

Pénteki program jegy:
Teljes árú: 1 500 Ft
Diák/nyugdíjas: 500 Ft

Szállásdíj:
Teljes árú: 2 000 Ft/éjszaka
Diák/nyugdíjas: 1500 Ft/éjszaka

Kérünk mindenkit, hogy hozzon magával váltócipőt a benti programokhoz!

  • Péntek és szombat éjszakára szálláslehetőséget tudunk biztosítani. Kérjük, hogy aki ezt szeretné igénybe venni, jelezze a regisztrációs felületen, és hozzon magával ágyneműhuzatot vagy hálózsákot.
  • Igény esetén közvetlen buszjáratot szervezünk Piliscsabától a Konferenciahelyig, mely szombaton 8.40-kor indul. Menetdíj a buszon fizetendő. Menetrend szerinti buszjáratok Budapestről, az Árpád híd pesti hídfőjétől indulnak Únyba.
Jelentkezni 2014. május 22-ig lehet a jelentkezési lap kitöltésével.

Információ: kalandpark@aquariuskincsei.com; +(36 30) 77 95 573

További érdekességek folyamatosan jelennek meg a http://www.facebook.hu/aquariuskincsei oldalunkon.

Mindenkit szeretettel várunk!

Az Aquarius Alapítvány és a szervezők

 

***

Az Arany Rózsakereszt Szellemi Iskolája május 25-én, vasárnap,

nyílt napot tart a konferenciahelyen, ahol bemutatja a Szellemi Iskolát.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A nyílt napon való részvétel ingyenes.

Részletekért kattints ide!

***

 

 

Csendpark jelentkezés